crash

Crash (John Matos, Bronx, New York, 11. oktober 1961) er en berømt graffitikunstner. Så tidligt som 13 spraymalede John Matos tog i New York City, og hele billedkunsten i modsætning til enklere tagging blev snart overført til silketrykt lærred. Han blev først bemærket gennem sine vægmalerier på metrovogne og faldefærdige bygninger, han betragtes nu som en pioner inden for graffiti-kunstbevægelsen.

Hans arbejde siges at formidle en “visuel forbindelse mellem gadeliv og etableret samfund”. I 1980 kuraterede Crash den nu ikoniske udstilling: “Graffiti Art Success for America” ​​på Fashion MODA, og lancerede graffitibevægelsen, der har været meget aktiv i dag. I 1980’erne havde Matos udstillinger i hele USA og i udlandet.

Galerie Yaki Kornblit var det første instrumentale galleri i Amsterdam, der hjalp med at starte hans karriere i Europa. I 1981 blev Crash sammen med 10 andre kunstnere valgt af The Public Art Fund til at designe animerede billeder til The Spectacolor Billboard på Times Square. Han fik sin første galleriudstilling af Sidney Janis på Sidney Janis Gallery i 1983.

Chase Manhattan, NA, såvel som CITIBANK, NA og andre samlinger ringede. I 1984 malede Crash sammen med Keith Haring vægmalerier til 5/5 Figuration Libre Frankrig/USA på Musee d’art Moderne de la Villa de Paris. I 1988 sprøjtede han Notes in the Wind, der målte 178 x 178 centimeter, for at blive udstillet og til sidst ejes af Peter Stuyvesant Foundation i Zevenaar, Holland.

I 1995 blev Crash bestilt af British American Tabacco til at oprette en kommission for Lucky Strike-mærket cigaret, sammen med andre kunstner Keith Haring, for at skabe et særligt værk til dette firma og deres samling.

I 1996 malede Crash en Eric Clapton Signature Stratocaster og gav den til kunstneren som gave. Clapton fortsatte med at bruge den specialdesignede guitar gennem sin 2001-turné og optrådte senere med en anden. I alt har Crash skabt 5 guitarer til Clapton, selvom kun tre af dem har optrådt offentligt. En af Claptons “Crashocasters” (med tilnavnet af Erics tidligere guitartekniker, Lee Dickson) blev auktioneret for $321.100 (USD) under navnet “Crash-3” og blev brugt flittigt under den første Crossroads Guitar Festival i 2004.

Kort efter bestilte Fender Musical Instruments skabelsen af ​​50 sådanne graffiti-designede guitarer fra Crash og kaldte linjen “Crashocasters”. Crash fortsatte med at designe en linje af specialmalede telecastere med matchende Fender-forstærkere. Andre kunstnere som John Mayer har brugt de specialmalede Crashocaster-guitarer.

I juli 2006 blev værkerne med titlen “Aeroplane 1” (1983) og “AUTO-matic” (1985) sammen med andre malerier fra deres permanente samling vist i Brooklyn Museum of Art i en fremhævet udstilling med titlen “Graffiti.” I 2009 holdt Crash sin første udstilling med malede guitarer og guitarrelaterede kunstværker i NYC. I 2010 holdt Crash et 30-årigt retrospektiv på Fairfield University’s Walsh Gallery.

Crash blev bedt af Sanrio om at skabe en serie malerier, der skulle vises på Art Basel, Miami Beach, FL, med Hello Kitty og andre karakterer fra Sanrios katalog. I 2010 fik Crash også til opgave at skabe en speciel limited edition-bagage til TUMI, Inc. Et maleri blev skabt og brugt til designet, som blev udgivet over hele verden i 2011.

Samme dag blev udgivelser koordineret i Tokyo, Hong Kong, New York, Tyskland, Paris og London. Crash er en af ​​New York-kunstnerne på MOCA, The David Geffen Building, Los Angeles’ “Art in the Streets”, april-august 2011. I 2011 afholdt Crash sin første printundersøgelsesudstilling i Southport, Ct., i Southport Gallerier.

Læs mere her!